Vanskelig å få fyr i ildstedet?

Oppbevar veden tørt.

Oppbevar veden tørt. Fuktig ved er vanskelig å få fyr på, og derfor bør du alltid velge tørr ved. Når du lagrer ved utendørs, må den beskyttes mot nedbør og lagres luftig slik at den tørker raskere. Unngå å pakke ved som har blitt fuktig inn i plast, da dette vil føre til at fukten trekker inn i veden og gjør situasjonen verre.


Bruk Zalo eller annen flytende såpe for å sjekke om veden er tørr nok.        

Hvis du vil sjekke om veden er tørr nok, kan du bruke Zalo eller annen flytende såpe. Ta litt Zalo på den ene kortsiden av vedkubben og blås fra den andre kortsiden. Når veden er tørr, er porene i vedkubben tomme for vann. Derfor vil du kunne blåse rett gjennom kubben, og det vil dannes såpebobler på den andre siden.


Begynn med å bygge bålet riktig.

For å bygge et effektivt og miljøvennlig bål, er det viktig å bruke riktig type ved. Start med å legge tørre vedkubber nederst i bålet. Tørr ved har flere kjennetegn. Den veier lite og har dype sprekker. En enkel test for å sjekke om veden er tørr, er å slå to kubber mot hverandre. Lyden skal minne om når et balltre treffer en ball. Tørr ved er også det mest miljøvennlige alternativet.

På toppen av de tørre vedkubbene legger du en blanding av opptenningsved og to-tre opptenningsbriketter. Dette vil hjelpe bålet å ta fyr raskt og effektivt. Ved å følge disse trinnene, sikrer du at bålet ditt brenner godt og gir maksimal varme.


Ikke fyll ovnen for full.

Når du fyrer i ovnen, er det viktig å ikke fylle den for full. Legg inn en mengde ved som tilsvarer 25 prosent av volumet i ovnskammeret. Dette sikrer at du raskt oppnår høy nok temperatur i forbrenningssonen, slik at de forurensende gassene og partiklene brennes helt opp. Dette bidrar også til at det ikke legger seg et lag med sot på ovnsglasset.

Husk å sjekke hva produsenten skriver i veiledningen før du starter.


Bruk aldri væske til opptenning i peis og ovn.

Det er simpelthen farlig å bruke væske til opptenning i peis og ovn, da det kan forårsake brann og røykutvikling. Peiskubber anbefales heller ikke, da de kan føre til eksplosjon i ildstedet.


Tenn fra toppen.

Opptenning fra toppen gir flere fordeler: raskere oppvarming, bedre trekk i ovnsrør og skorstein, mer oksygen til flammene og høyere temperatur. Flammene på toppen sørger for å varme opp kubbene under, noe som gir en mer effektiv forbrenning. Ved å bruke opptenningsbriketter på toppen, tar opptenningsveden fyr raskere, og du unngår unødvendig røyk i opptenningsfasen. Treg opptenning og lav temperatur øker utslipp av svevestøv, noe vi vil unngå.

En undersøkelse fra Norsk Varme viser at et flertall nordmenn fortsatt fyrer feil ved å tenne fra bunnen. Men det er positivt å se at dobbelt så mange nå varierer mellom å tenne fra toppen og bunnen sammenlignet med tidligere, en økning fra 2020.


Sørg for nok luft.

For å sikre en god forbrenning, er det viktig å sørge for nok luft til bålet. Åpne alle ventiler i vedovnen, og sett gjerne døren på gløtt i fem minutter til det brenner godt. Husk at kjøkkenvifte og ventilasjonsanlegg som drar luft ut av huset kan redusere trekken i skorsteinen, så det kan av og til være behov for å åpne et vindu eller annet som sikrer nok luft i rommet.

Etter rundt 15 minutter er ildstedet varmt nok til at du kan regulere ventilene ned. Det er viktig å ikke stenge spjeldet så mye at flammene dør ut. Veden skal alltid brenne med synlig flamme.


Ren ovn gir beste fyring.

Det er lurt å ha en ren ovn for å få best mulig fyring. En ren vedovn brenner mer effektivt og gir mindre utslipp, samtidig som den gir finere innsyn. Sot isolerer mye, så hvis du feier ildstedet rent, får du bedre effekt og mer varme ut av fyringen din.

Unngå å fyre med store mengder papir, kartong eller lignende, da dette gir en grisete ovn, mer sot og kan føre til at temperaturen blir for høy, noe som kan skade ildstedet.


Ikke tøm hele ovnen når du skal tømme aske

Det er faktisk fordelaktig å ha et tynt lag av aske igjen på bunnen av vedovnen. Dette laget vil isolere og beskytte bunnen og gulvet under mot høy varme, samtidig som det blir raskere varmt i ovnen. 


Fyrer du riktig, er røyken hvit

Når du fyrer riktig, skal røyken være hvit, helst gjennomsiktig. Svart røyk tyder på et uegnet ildsted, feil fyringsteknikk, dårlig brensel eller andre faktorer som kan gi dårlig trekk og forbrenning. Hvis du fyrer riktig, skal du nesten ikke kunne se røyken. Asken i ildstedet skal også være finfordelt og grå.