Godt rigget for fremtiden med piperehabilitering på ekspertnivå

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert av Norsk Bransjemagasin 1. Sept. 2022)

Pipeeksperten AS, har en fartstid på mer enn 30 år, og en lys fremtid som aktør med ekspertkompetanse på piper og piperehabilitering.

Det familieeide firmaet Pipeeksperten AS i Halden, har drevet med piper siden 1991, og er i dag blitt en av de fremste aktørene på piperehabilitering og nye stålpiper. I 1999 tok Frode Kielland over rollen som daglig leder etter sin far, og siden den gang har veksten vær veldig positiv for det mellomstore pipefirmaet i Halden – som overraskende nok har få oppdrag i hjembyen.

– Vi leverer ganske lite i Halden, for hovedmarkedet vårt er i Oslo. Der er vi ganske store på borettslag og sameie; spesielt til gamle bygårder der folk har flyttet inn og ut siden slutten av 1800-tallet. Det har blitt gjort en del jobber oppgjennom årene som ikke burde ha blitt gjort, så det er en del skader på skorsteinene, forteller Frode, som ofte har sine fagfolk ute på oppdrag i de gamle bygårdene.

Spesielt tilpasset det norske markedet

Over halvparten av Pipeekspertens totale omsetning kommer fra oppdrag i Stor-Oslo området, mens resten fordeles mellom oppdrag i gamle Østfold fylke, og salg av egne produkter til andre håndverksfirma rundt omkring i Norge.

– Vi har dekket nesten hele Norge av forhandlere som selger piper og rehabiliteringsprodukter til piper, og siden vi har drevet i veldig mange år vet vi godt hva som fungerer på det norske markedet, fastslår Frode.

Produksjonen av piper foregår for det meste i Europa, og Pipeeksperten er importør av et polsk kvalitetsmerke med produkter som er spesielt tilpasset det norske markedet.

– Markedet i Norge er ganske spesielt, og ikke som resten av Europa. Vi fyrer mye med ved, mens nedover i Europa benyttes det mye gass eller kull. Men vi vet hva som funker her, og vi har veldig fornuftige priser og gode garantiordninger, forsikrer Frode.

God varetilgang i eget lager

I dag består Pipeeksperten av åtte ansatte pluss innleide, og nå i august som er starten på høysesongen, er de 17 mann på det meste. Frode forteller at det akkurat nå går mye i rehabilitering og oppsett av stålpiper for utbyggere, og med et fullt lager trenger ikke det fremtidsrettede pipefirmaet i Halden å bekymre seg for varetilgangen med det første.

– Vi har fullt lager for å ikke risikere å gå tomme, men stålproduksjonen påvirkes jo av krigen i Ukraina. Materialene er mer enn 50 prosent dyrere enn normalt, og vi vet ikke hva som skjer fremover. Foreløpig har det gått greit, og vi har som sagt et godt lager, sier Frode.

Det som derimot har påvirket Pipeeksperten i en noe negativ grad, var koronapandemien, som førte til avlyste prosjekter, permitterte ansatte og noen måneder med lite å gjøre. Heldigvis var den midlertidige nedgangen kortvarig, og i 2021 kunne Pipeeksperten kunngjøre en rekordomsetning. Samtidig får de stadig flere forespørsler på nye prosjekter – spesielt på stålpiper i nybyggmarkedet.

– Der har vi en spesiell egenutviklet løsning som er veldig bra, og som både ser pen ut for dem som flytter inn, og som er kostnadsbesparende for utbyggeren. Det er en veldig smart og pen løsning som har slått bra an og som vi har fått mye jobb på, smiler Frode.

Godt rigget for fremtiden

Frode ser stadig på nye muligheter, og har ansatt tre nye bare i år. Og selv om han medgir at det er vanskelig å spå hvordan framtiden vil se ut, ser han for seg at Pipeeksperten kommer til å ta større markedsandeler på stålpipemarkedet i årene som kommer.

– Det er nok vår store fremtid. Rehabilitering kommer til å være der bestandig, men vi har ambisjoner om å bli store på stålpiper til nye bygg. Vi har flinke folk og er vant til å arbeide med store prosjekter, noe som betyr at vi kan levere ganske kjapt og til en rimeligere pris enn det kanskje mange andre kan. Det tror jeg har mye å si fremover, for jeg tror markedet bare kommer til å bli stadig mer prisbevisst fremover, avslutter Frode.